Beperkte aanbieding: Sport voor €19,99 en betaal geen instapkosten op WE en WE+

MA...Magda?

MA...Magda?

Auteur: Katrien Vandamme

Ma...Magda? Mythes en feiten rondom sporten tijdens en na de zwangerschap onder de loep.

In deze blog ontrafelen we enkele mythes en feiten rondom sporten tijdens en na de zwangerschap, en maken we komaf met tegenstrijdige informatie die vaak wordt verspreid. Bij 'Ma...Magda' staat gezondheid centraal, en daarom hebben we ook Katrien, onze specialist in pre- en postnatale training bij Jims, ingeschakeld.

Mag ik sporten tijdens de zwangerschap? 
DaMag

Sporten tijdens de zwangerschap mag zeker, maar aanpassingen zullen wellicht nodig zijn.
Het idee dat sporten de groei van de baby belemmert en de kans op vroeggeboorte verhoogt, is wetenschappelijk weerlegd. Integendeel, sporten bevordert de doorbloeding van de placenta, wat een positief effect heeft op de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de baarmoeder en het kindje. Bovendien toont onderzoek aan dat sporten tijdens de zwangerschap het risico op vroeggeboorte juist vermindert.

Mag ik gewoon blijven doen wat ik deed voor de zwangerschap? 
DaMagnie

Tijdens je zwangerschap kan en mag je nog heel veel. We raden wel aan enkele aanpassingen te maken om risico's te vermijden. Bijvoorbeeld, als je gewend bent om regelmatig te lopen, zal op een bepaald punt je bekkenbodem deze extra belasting minder waarderen, en kan je dit best vervangen door fietsen of zwemmen. Bij trainen met gewichten wil je bijvoorbeeld vermijden dat je een stoot tegen je buik krijgt, en dus pas je een barbell misschien best aan naar een dumbell zodra je buik begint te groeien. Sommige aanpassingen zijn dus wel aangewezen om verantwoord te kunnen blijven sporten.

Mag ik meer dan 20 kg optillen nu ik zwanger ben? 
DaMag, maar...

Ook al hoor je vaak dat 20kg de limiet is, er is geen vaste limiet die voor iedereen hetzelfde is. Hoeveel gewicht je nog kan en mag tillen, zal afhangen van wat je lichaam gewoon is, en hoe je bekkenbodem deze extra druk kan opvangen. Als je druk of een zwaar gevoel aan je perineum voelt tijdens het tillen, dan is het gewicht te zwaar voor jou. Ook de manier waarop je zaken tilt is van belang. Een goed heftechniek is altijd belangrijk en in deze fase van je leven nog belangrijker.

Mag ik vanaf 6 weken na de bevalling mijn gewone activiteiten zoals voorheen weer oppikken?
DaMagnie

De mythe van het 6-weken herstel helpen we hier de wereld uit. Het postnatale herstel duurt gemiddeld 12 maanden. Gedurende deze periode herstelt je lichaam stap voor stap en bouwt het kracht op. Na de controle bij de gynaecoloog op 6 weken mag je activiteiten hervatten, maar doe het rustig aan en bouw progressief op. Verwacht geen directe terugkeer naar normaal. Ook op seksueel vlak kan je nog wel langere tijd invloed ervaren van je bevalling. Weet dat dat ook niet abnormaal is. Laat je begeleiden door een gespecialiseerde coach en bekkenbodemkinesist. Ook als je geen klachten hebt, is dat een grote meerwaarde.

Mag ik contactsporten blijven doen tijdens de zwangerschap?
DaMagnie

Tijdens je zwangerschap mag je enorm veel sporten doen, maar wat je echt wilt vermijden is een slag of stoot tegen je buik. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor de baby, en zal ook absoluut geen deugd doen bij jezelf.

Doe je aan contactsport, bespreek dit dan met een gespecialiseerde coach en/of bekkenbodemtherapeut en ga (samen) op zoek naar een alternatieve training tijdens deze periode.

Sporten tijdens en na de zwangerschap is belangrijk en heeft een grote meerwaarde. Het zal echter belangrijk zijn om veilig en verantwoord te sporten in deze periode. Laat je hierbij dus goed begeleiden door gespecialiseerde coaches en ga op tijd ten rade bij een gespecialiseerde bekkenbodem kinesist in jouw buurt. Je kan hen makkelijk terugvinden via www.bicap.be.